Näen tilastosta, että tuolla otsikon hakusanayhdistelmällä on useampaan kertaan tultu blogiini. Reilu vuosi sitten googletin ihan samaa ja olin epätoivoinen, kun apua ei oikein löytynyt. Yritän nyt tuoda oman vaatimattoman korteni kekoon ja kerron mitä tiedän. Tietoni koskevat siirtolapuutarhayhdistyksen hallinnoimaa, kaupungilta vuokrattua puutarhaa. Täydennän kirjoitusta aina kun uutta asiaa tulee mieleen. Otan kiitollisuudella vastaan lisäneuvoja, joita voisin lisätä tähän kirjoitukseen. ***  Täydennys toukokuussa 2012: Mökin ostamiseen liittyvistä asioista on nyt ilmestynyt ansiokkaita kirjoituksia. Esimerkiksi Vallilan siirtolapuutarhan sivuilla on tuoretta tietoa. Siellä esim. neuvotaan tarkastamaan edellisen omistajan mahdolliset maksurästit tai muut velvoitteet, jotka siirtyvät mökin mukana. Joten suosittelen käyttämään tuoreempia ohjesivuja. Säilytän nämä kuitenkin, koska ohjeeni sinänsä ovat ajan tasalla. Muilla siis vaan on huomioitu sellaisiakin hyödyllisiä asioita, joihin itse en ole törmännyt.***

1. Miten ostettavan mökin löytää

Harvemmin kiinteistövälityksen tai lehtien asuntopalstoilta. Helpoiten siten, että vierailet puutarhalla lukemassa ilmoitustauluja. Voit myös jättää sinne "halutaan ostaa" -ilmoituksesi.

2. Miten mökin hinta määräytyy

Ei varmaan oikein mitenkään virallisesti. Kyseessä on paljolti kysynnän ja tarjonnan laki. Eri puolilla Suomea ja eri puutarhoissa hinta on kovin erilainen. Mökkien kunto ja varustetaso vaihtelee kovasti, niilläkin on merkitystä hintaan.

3. Mitä kannattaa ottaa huomioon

Kannattaa tarkistaa millainen vuokrasopimus siirtolapuutarhayhdistyksellä on kaupungin kanssa (jos on vuokramaalla). Milloin sopimus loppuu ja mitä sitten tapahtuu. Kaupungin asiakirjat löytyvät netistä tai sinne voi soittaakin. Yhdistyksen puheenjohtajaltakin voi kysyä.

Kannattaa myös lukea ko. yhdistyksen säännöt. Usein vaaditaan esim. ostajan olevan tietyn kunnan asukas. Useilla sp-yhdistyksillä on omat kotisivut, joista nämä perustiedot käyvät ilmi.

4. Millainen kauppasopimus tarvitaan

Itse kaupan kohde on tontilla oleva irtaimisto (joksi myös mökki luetaan) sekä kasvisto sovitussa laajuudessa, ja niiden osto oikeuttaa sitten siirtämään vuokrasopimuksen edelliseltä omistajalta sinulle. Kyseessä ei ole kiinteistö, mutta verottajan silmissä sitä verrataan kiinteistön kauppaan eli siitä maksetaan varainsiirtovero (4 % kauppahinnasta). Verottaja kyllä tuntee asian, sieltä saa neuvoja. .

Kaupan jälkeen tehdään tontista vuokrasopimus yhdistyksen kanssa, sitä varten tarvitaan kopio kauppasopimuksesta. Yhdistykseltä voi saada neuvoja myös kauppasopimuksen tekoon.

5. Miten kaupan voi rahoittaa

Oma pankkini hyväksyi mökin lainan pantiksi niillä ehdoilla kuin se vapaa-ajan asuntojen osalta on mahdollista. Tässä lienee puutarha- ja pankkikohtaisia eroja.

6. Psykologiaa

Tästä kukin joutuu selviämään itselleen sopivalla tavalla. Myyjällä on usein hyvin suuret tunteet mukana, mökkiin liittyy paljon muistoja ja historiaa. Halutaan ostaa -ilmoituksissa usein näkee lupauksen "pidän hyvää huolta puutarhastasi", joka varmasti jotakin haikeaa luopujaa lohduttaa.

7. Kenelle siirtolapuutarha sopii

Se on tiivis yhteisö, jossa naapuri on normaalin puheäänen ulottuvilla. Myös sinun tulee ottaa naapuri huomioon, satunnainen juhlinta varmasti menettelee, mutta normaalisti olemisesi ei saisi naapuria häiritä.

8. Puutarhan säännöt

Kullakin puutarhalla on säännöt, joiden noudattamiseen joudut sitoutumaan. Säännöt koskevat rakennuksia, kasvillisuutta sekä toimintaa liittyen vaikkapa kompostointiin. Siirtolapuutarhat ovat vanhaa kaupunkikulttuuria ja tyylikkäintä on ottaa se huomioon myös kasvivalinnoissa sekä tontin käytössä.