Yllätys numero 2: siirtolapuutarha on ihmisten yhteisö. Kuvittelet hankkineesi puutarhan ja saatkin naapuruston kaupan päälle. Siirtolapuutarhat ovat (usein) yhdistysmuotoisia. Näin ollen palstan vuokraamisen yhteydessä liityt yhdistyksen jäseneksi ja samalla sitoudut noudattamaan yhdistyksen sääntöjä. Yhdistyksellä on jäsenilleen velvoitteita (esimerkiksi talkootyöt) sekä myös mahdollisuus puuttua palstan tapahtumiin. Osa säännöistä on suositusmuotoisia, liittyen esimerkiksi alueen rauhaan. Puutarhanhoitoon liittyvissä kysymyksissä yhdistys suorittaa tarkastuksia ja tarvittaessa antaa huomautuksia. Tarkastuskomitean vierailusta toki ilmoitetaan etukäteen.

Palstat sijaitsevat kylki kyljessä ja kanssakäyminen naapureiden kanssa väistämätöntä - niin hyvässä kuin pahassakin. Kun kaikki kuitenkin kuuluu naapuriin, on paras saman tien esitellä itsensä ja elämäntapansa heti kättelyssä. Opin heti, että siirtolapuutarhoihin pääsääntöisesti hakeutuu sosiaaliset ihmiset. Paitsi minä, joka on tottunut omaan rauhaan ja tekemään asiat oman pääni mukaan. Jossain vaiheessa mietin - kun en ollut nähnyt lähinaapuriani pariin viikkoon - että olinko mahdollisesti rikkonut jotain kirjoittamatonta sääntöä. Epäilin etten ollut tarpeeksi kertonut omista menoistani ja taustastani. No, maassa maan tavalla. Sitä paitsi naapureilta saa apua ja neuvoja ja työkaluja lainaksi. Lisäksi naapurit, myös minä osaltani, pidän silmällä naapuruston tapahtumia ja katson, että asiat on kunnossa myös naapureiden pihoilla. Siirtolapuutarhassa on turvallinen olo myös yksineläjällä.

Puutarhassamme tuntuu olevan kahta sukupolvea. Vanhemmat sukupolvet ovat usein hankkineet mökkinsä jo vuosikymmeniä sitten. Uudet asukkaat ovat joko luopuneet esimerkiksi ikänsä vuoksi rantamökistä tai sitten työikäisiä kaupunkilaisia, joille sopii tällainen kevytmökkeily. Uusille sukupolville yhteisöllisyys ei useinkaan ole niin tärkeää kuin vanhemmille. Työssäkäyvät kaipaavat vapaa-aikanaan rauhaa, sitä paitsi omat ystävät ovat kännykänkantaman päässä.

Jos kaipaat kuikan huutoa autiolla lammella, siirtolapuutarha ei ole sinua varten. Mutta hieno puoli on sen saavutettavuus: ystävät voivat pistäytyä iltakävelyllään käymään.