Kirjaimet löytynevät myös lannoitepussin kyljestä. Mutta tarkoitan nyt tällä kertaa niitä luonnontuotteita, millä ihminen normaalisti huussinsa täyttää. Tavallisestihan niiden kanssa ei tarvitse olla tekemisissä, kaupunkiasunnossa ne hujahtavat lähdeveden laatuisella vedellä armeliaasti näkymättömiin. Mökissä ei hujahda minnekään. Meillä ei ole viemäriä (lieneekö millään siirtolapuutarhalla). Yhteisiä vessoja on kaksi alueen laidoilla, mutta aika hankalaa olisi niiden varassa elellä. Näin ollen minullakin on mökissä kompostikäymälä. Varmastikin kaikkein halvin ja yksinkertaisin malli, mitä markkinoilta löytyy. 

On hyviäkin uutisia. Kerrakin jokin asia on kuin mainoksissa luvataan: käymäläkuivike toimii kuten pitääkin. Eli keväällä voi edellisen kesän tuotoksen tyhjentää melkeinpä ymmärtämättä mitä käsittelee. Kasa on tasajakeista ja tuulisena kylmänä päivänä nenään ei kantaudu mitään häiritsevää.

Mutta itse sen laitteen mainosmiehille tekisi mieli laittaa reklamaatio. Ensinnäkin esitteessä sanotaan, että säiliö riittää 3-6 hengen käyttöön. Olenkohan jonkinlainen mestarituottaja, kun viime kesänä sain säiliön täyteen aivan yksin + satunnaisilla vierailla? Esite ei muuten mitenkään tunnusta sitä, että ihmisen tuotokset tuppaavat jäämään yhteen kekoon. Missään ei kerrota, että kesän mittaan joutuu jollakin tekniikalla keon hajoittamaan.

Seuraavaksi esite lupaa, että nestemäinen tuotos haihtuu ilmaan tuuletusputken kautta. Maahan vedetty ylivuotoletku on vain varalla, poikkeustilanteita varten. Viime vuonna uskoin tähän väitteeseen niin kauan, kunnes herkkänenäinen alaikäinen valitteli mökin kulmilla viipyilevää lemua.

Tänä vuonna sitten laite on oikutellut niin, että se neste, jonka pitäisi siis leijailla sadepilvissä, onkin löytynyt lattialta. Toki huomattavasti tiiviimmässä muodossa, öljymäisenä ja melko lailla hajuttomana, mutta silti. Poistoputken tiivistäminen ei asiaa auttanut. Ei kai sinne nyt yht'äkkiä ole pohjaan reikääkään syntynyt. Jos ongelma ei lisätiivistyksellä poistu, ainoa ratkaisu on tyhjentää astia (siis näillä helteillä!) ja tutkia, missä ongelma piilee. Että tällaisilla mietteillä lomaa aloitellaan. Eipä tule ratkettua ryyppäämään, se vain pahentaa asioita...